Doe-het-zelf

Heb je voor jezelf uitgemaakt dat je een website wilt beginnen?

Heb je een idee van de naam die je wilt kiezen?  Check dan of de domeinnaam beschikbaar is: er zijn vele aanbieders. Google maar eens op check domeinnaam.

Heb je de naam, stel dan voor jezelf vast, bij welke aanbieder jij jouw website wilt laten hosten. Dat betekent, wie doet voor jou het technisch beheer van jouw website en zorgt ervoor dat je altijd on-line bent? Net als voor het huren van de domeinnaam zelf, betaal je hiervoor een bedrag per maand, of per jaar. Hoeveel dat is, bepaal je zelf, maar reken op een bedrag tussen 50-100 euro per jaar voor de huur van een domeinnaam, inclusief een hosting pakket.

Ho, wat is dat, een hosting pakket? Beschouw dit maar als de software die nodig is om jouw website te laten draaien. Steeds meer providers stellen hiervoor kant-en-klare scripts beschikbaar. Zie het maar als een dashboard met knopjes waarop je kan drukken. Het knopje waar je op drukt, activeert het script welke ervoor zorgt dat er een applicatie voor jou beschikbaar komt: je website is dus in de lucht met een enkele druk op de knop. Een provider die dit goed voor elkaar heeft, neemt jou heel veel werk uit handen. Ik ga er dan ook van uit dat je niet zelf je website wilt hosten. Dat kan ook, maar dat vergt een investering en kost vooral veel tijd, en die heb je waarschijnlijk niet. Toch?

Nu moet ik je eerst iets vertellen over de applicatie waarmee ik werk, en waarmee deze site ook is gemaakt. Omdat ik gekozen heb voor Joomla is mijn advies ook steeds gericht op deze applicatie. Joomla is een Content Management System (CMS). Ik vertel je er meer over. Voor nu is het belangrijk dat je weet dat ik hier een keuze heb gemaakt. Er zijn meerdere CMS-en en overige applicaties die op eenzelfde manier, met een druk op de knop dus, beschikbaar worden gesteld.

Belangrijk criterium voor het kiezen van je hosting provider is de service die ze bieden: is er een helpdesk, is deze gemakkelijk bereikbaar, kortom wordt je goed geholpen? Mijn ervaring is dat providers welwillend zijn, maar vaak wordt er een zekere kennis verondersteld, die niet altijd aanwezig is. En dan ben je toch weer veel tijd kwijt voordat je probleem is opgelost. Vooral als je bijvoorbeeld een webwinkel hebt, en iets doet het niet, dan kan dat heel vervelend zijn. Kijk eens of volgende je kan helpen:

hosting vergelijken

een andere kijk op hosting vergelijken

Vind je het toch lastig om te kiezen? Neem gerust contact met me op.