Vrienden korten mijn naam vaak in tot “Mas”. Ik dacht, toen ik een domeinnaam zocht, dat ik een vooral korte naam wilde, die ook nog eens iets te maken had met hetgeen waarop ik me zou gaan toeleggen, namelijk het ontwerpen en inrichten van websites. Iets met het world wide web dus. Het werd WebMaS.
In 2006 had ik eindelijk een excuus om een website te bouwen. Dat jaar ging mijn vrouw van start met haar kersverse Nagelstudio. Enkele jaren daarvoor had ik wel eens wat gefröbeld met html en Microsoft Frontpage. Het werd nooit iets, omdat ik me er niet echt op kon, of wilde, toeleggen.
Wat ik wilde was wat vrijwel iedere beginner op het internet wil: een professioneel ogend uithangbord, en de mogelijkheid om snel en gemakkelijk inhoud te wijzigen.
Ik leerde dat er kant-en-klare systemen waren, zogenaamde CMS (Content Management Systemen) die dit soort functionaliteit in zich hebben. Die systemen kun je jezelf in relatief korte tijd eigen maken. En als je dat kunt, ja dan ben je er eigelijk wel.
Maar ik wilde liefst geen geld uitgeven natuurlijk. Ik wou gratis software. Geen piraterij, alles netjes legaal, maar niksnie betalenie.
Dus werd het het googlen naar gratis+website maken+CMS.
De eerste bleek Joomla te zijn.
Dus dat werd het.
Na wat gestuntel kwam ik door de eerste taaie leercurve.
Als je voor het eerst de wereld van de open source daadwerkelijk binnengaat dan moet je een aantal dingen voor lief nemen. Bijvoorbeeld dat er heel erg veel informatie beschikbaar is, maar dat deze bij voorkeur ongestructureerd wordt aangeboden in allerlei blogs, forums, al dan niet verstopt achter inlogschermen. Is dit nu een gratis dienst of moet ik hier ergens voor betalen? Is dit artikel nog wel up to date? Waarom stopt deze forumdiscussie ineens? etc. etc.
Ik worstel me door allerlei fragmenten van lotgenoten die -vaak stukjes- bruikbare informatie opleveren.
Het lukt me uiteindelijk om op mijn eigen pc een joomla installatie te doen en dat was mijn eerste mijlpaal.
Met Herma (mijn vrouw de nagelstyliste) had ik afgesproken dat er in ieder geval zinvolle informatie op haar site moest komen te staan, en dat zij zelf deze informatie moest aandragen. Want ik heb een groot empathisch vermogen, maar een advies geven over, laten we zeggen, welk type nagellak het best bij je persoonlijkheid past, laat ik graag aan haar over.
Ik was er klaar voor en ging op zoek naar een provider.Ik ga natuurlijk niet mijn eigen site hosten, ik ga voor gemak tenslotte. Enne, het hoeft niet helemaal gratis maar wel voor weinig. En oh ja, ze moeten wel Joomla ondersteunen. In 2006 was dat nog zeker niet standaard. Inmiddels wel denk ik. Ik kwam uit bij een provider waar ik tot op heden tevreden over ben. Het leverde mijn eerste website op.
We waren het eens over de naam Nagel Studio Herma en ik vond het stoer om een naam van 3 letters te hebben. Het leek mij ook wel handig, je kunt het goed onthouden enzo. Helaas was nsh.nl bezet. Dus het werd www.nsh.nu
De huidige versie is de vierde, inmiddels gebaseerd op een responsive design template.
Er gebeurde iets dat ik niet zag aankomen. Ik werd benaderd om een website te bouwen voor een vereniging. En zij wilden daar zelfs voor betalen. Huh?
Wild enthousiast begon ik aan een ontwerp en begon de resultaten te delen met de opdrachtgever. Ik slaagde erin om in redelijk korte tijd een website op te bouwen waarover zij tevreden waren!
Nog een leermoment. Er moest er een moment plaatsvinden om het beheer over te dragen. Want een site bouwen is 1 ding, het beheren is iets totaal anders. En dat bleek toch lastiger te zijn dan ik verwachtte. En dat heeft alles te maken met communicatie. Terwijl ik dacht dat ik heel duidelijk iets had uitgelegd, bleek dat soms toch niet zo helder te zijn. En is het plaatsen van een fotootje of een stukje tekst op de site niet zo gemakkelijk voor willekeurig wie, als dat het voor mij is. We komen er wel uit natuurlijk. Het kost alleen meer tijd en energie dan ik had gedacht: Het maken van werkinstructies, tijd inruimen voor uitleg en overdracht, het maken van heldere afspraken.
Maar het loont. Vooral in een stukje trots en voldoening, dat ik deze opdracht tot een goed einde had gebracht. En dat had ik dan helemaal zelf gedaan, van begin to einde. En dat terwijl ik enkele jaren eerder geen enkele ervaring had met produkten als Joomla, CMS, PHP en MySQL.
Goed, ik had dus een paar dingen geleerd. En ik had er een goed gevoel aan overgehouden. Zo ben ik websites blijven maken. Enkele daarvan vind je terug onder referenties op deze site.
Zoals dat gaat in de wereld van de software is het wel zaak om een beetje bij te blijven. Zo zijn we al heel wat Joomla versies verder dan toen ik begon. Op moment van schrijven is versie 3.5 actueel.
Wil jij gebruik maken van mijn ervaring neem dan contact met me op.
Wil je alleen gebruik maken van de informatie op deze site dan wil ik je graag wijzen op het Doe het Zelf menu, met veel tips en trucs, met verwijzingenen naar ervaringen van andere Joomla-gebruikers. Ik wens je heel veel succes en voldoening met het maken van jouw eigen website.