Kein Keloel. Fussballspielen!

Ik ben, zoals zoveel nederlanders, liefhebber van sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Nu hebben we het afgelopen jaar al veel vreemde dingen meegemaakt, door een niet nader te noemen ziekteverwekker. Lege tribunes en zelfs geheel afgelaste evenementen zijn aan de orde van de dag. Het is zelfs bijna gewoon geworden. Bijna dan.

De door een redactie mee-gemixte tribune-geluiden vind ik zo ‘n randgeval. De makers van FIIFA en andere sportgames kunnen het niet beter doen! Soms denk ik dat het commentaar ook al vooraf is ingesproken, zoveel clicheś worden er uitgebraakt. En toch, ik kijk ernaar. Want het is voetbal. Het is sport. Er is emotie. En dan ben ik ook nog een fan van mijn cluppie en kijk ik altijd met een gekleurde bril. “Natuurlijk was dat geen overtreding, want..”

Of “Die scheids is altijd tegen ons!” Lekker even afreageren. Alleen jammer dat ik nu tegen de tv zit  te bléren en mijn vrouw daarmee de stuipen op het lijf jaag. Dat zou ik natuurlijk in het stadion moeten doen, of anders tenminste in de kantine, waar meer mensen zoals ik, vol verwachting en vol bier, ons cluppie weer vooruit schreeuwen. Nog even wachten, dan kan dat weer. Tenminste. Dat hoop ik. Want er waart nog steeds een virus rond, dat zich diep een weg vreet in de sportbeleving van liefhebbers van het voetballen.

En het heeft alles wat een virus gevaarlijk maakt. Het is zeer besmettelijk en muteert waar je bij staat. En er is geen vaccin. Deze bedreiging hebben ze de Video Assistent Referee genoemd. VAR, in de volksmond.

De video assistent hanteert totaal onnavolgbare regels, waar Hugo de Jonge en Mark Rutte nog een puntje aan kunnen zuigen. Het is een wereldvreemde verzameling sporthatende regelneukers die ons leuke spelletje totaal de vernieling in helpen. 

Ze hebben mij ertoe gedreven om dit stuk te schrijven in de hoop dat het de KNVB bereikt.

STOP DEZE WAANZIN. JE MAAKT HET SPEL KAPOT. ER IS ECHT NIKS MEER AAN.

Steek je licht op bij andere sporten zoals tennis (hawkeye, prima) of rugby (scheidsrechter is de baas en daar is er maar 1 van). Houd op met het stilleggen van het spel om redenen die niemand begrijpt. Iedereen maakt fouten, zelfs hele goede scheidsrechters. Dat mag. Ondersteun die mensen met techniek, maar laat ze zelf de baas blijven. Minder regels die niemand meer snapt! 

Anders vrees ik dat als we, heel misschien, volgend seizoen weer naar het stadion mogen, de tribunes nog weleens heel wat leger blijken te zijn dan vroeger. 

Beste KNVB. Doe er iets aan. Het recente echec van de SuperLeague moet je toch wel doen beseffen dat supporters de basis zijn van het voetbal. Als die afhaken, wat dan?

Ik lever in ieder geval mijn KNVB lidmaatschap (dat heb ik al meer dan 40 jaar) in als jullie dit virus niet heel snel onder controle gaan brengen.